Med Sofia från Vildväxt snorklar vi och skördar från havet. Här kommer vi få lära oss att identifiera och skörda olika tångarter på ett hållbart sätt. Vi kommer gå igenom viktiga saker att tänka på vid val av plats för skörd, hur den rensas, torkas, lagras samt vad den har för hälsoeffekter.
Tillsammans med Therese från Vegomat.se kommer vi se på tång och andra vilda växter som råvaror. I den här delen lagar vi mat tillsammans på plats på Kärlingesund retreatcenter.
Först går Therese igenom olika tekniker för att tillaga tång och andra vilda växter på bästa sätt, för att sedan tillsammans med grundrecept och vägledning låter er alla få utforska och tillaga.
Vi fördjupar oss även i hur man bygger smaker samt vågar lita på sin intuition.
Vad smakar råvarorna och maten, vilken textur har den och hur vill jag personligen använda den?
Att plocka och förädla sin egen föda runt husknuten kan vara givande, och vi önskar att sprida kunskap som kan göra det enklare att tryggt att använda sig av naturens vilda skafferi!
Denna kurs vänder sig till:
Både nybörjare och erfarna inom tångplockning och förädling av vilda växter.
Lån av:
Våtdräkt
Snorkelset + simfötter
Skördeutrustning (sax, nätpåse)
Recept och kurshäfte
Logi:
3 nätter i delat sovrum.
Önskas enkelrum kan detta ordnas mot tillägg.
Medtag egna lakan och handduk eller hyr för 300 kr.
Måltider:
All mat är inkluderad i kursen. Maten är vegansk och baserad på ekologiska råvaror så långt det går.
Pris:
6500/ per person i tvåbäddsrum
7500/ per person i enkelrum.
Kärlingesund Retreat Center är vackert beläget i de gröna delarna i ett naturreservat i Bohuslän, bara några hundra steg från havet. Naturreservatet är känt för sina betesmarker, kullar, ekar och vackra stränder samt närheten till Nordströmmarna.
Det är en plats för möten, kreativitet, aktivitet, utbyte och personlig utveckling.
Kärlingesund ligger 1-1,5 tim med bil från Göteborg och 3 tim från Oslo. Det är lätt att ta sig hit med tåg och buss från Oslo, Köpenhamn, Göteborg, Stockholm och Malmö.
På Kärlingesund finns ett begränsat antal medarbetare vilket gör det är beroende av att vi ger tillbaka till platsen i form av “working meditation". I praktiken innebär det att alla på retreatcentret använder 30 minuter/dag för vägledda sysslor. Avresedagen hjälps vi alla åt att städa ut centret under en timmes tid.
Exempel working meditation kan inkludera:
diska, städa golven/duscharna/toaletterna och andra lätta uppgifter. Detta görs i stillhet och med ett lugn som ett sätt att fokusera på sig själv och uppgiften.
Sofia Slavik driver företaget Vildväxt och är certifierad tångguide, utbildad självhushållare, svampkonsulent och naturguide med bred erfarenhet inom matförädling och vårt vilda skafferi. Förutom tångguidningar håller hon även i kurser om ätliga växter och svampar i vår natur, samt workshops i fermentering och andra typer av matförädling.
Therese från Vegomat om Sofia:
"- Sofia är en konstant informationsbank som alltid läser upp sig på allt det hon inte kan. Hon är den som klarar att engagera alla att titta ner vad de trampar på och provsmaka av det vilda skafferiet.
Hon är lyhörd, fantastisk och öppen för frågor och funderingar. Inget är någonsin fel att fråga om.
Se fram till en vild-guide som inspirerar!"
Therese Moren driver företaget Vegomat.se och är en växtbaserad kock. De senaste 8 åren har hon drivit en ekologisk catering i Oslo, arrangerat ett flertal matlagningskurser för kockar, företag och privatpersoner i Sverige samt är starkt engagerad inom hållbarhet i matindustrin. Hon är utbildad kostrådgivare, samt gått kurs om hållbara gemenskaper,samt kursen diet for a green planet. Hon utgår ofta från säsongsbaserade och lokala råvaror och är passionerad kring hur mat kan läka kroppen.
Sofia från Vildväxt om Therese:
"- Therese är en sann matkreatör som inte slutar skapa nya smaker förrän det börjar ätas vid bordet. Hon har ett brinnande intresse för mat, hållbarhet och smaker. Hon sprider alltid glädje och värme runt sig. Hon skapar en lekfull och accepterande miljö att utforska nya kombinationer av råvaror och smakar. Här har vi en person som en kan lära sig många trix i köket av, för att på ett enkelt sätt skapa lyxiga och välbalanserade måltider till vardags."
Önskar du att arrangera en kurs tillsammans med din arbetsplats eller vängäng?
Önskar du inkludera dina produkter i våra matlagningskurser? Tryck här!
För dom som är intresserade av att djupdyka i hur kosten påverkar hälsan kan man boka en matrådgivning i samband med kursen för rabatterat pris.